Wyjście do Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

W dniu 18.11.2019r. w ramach realizowanej w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii innowacji pedagogicznej „Nie świeć chemią – zdrowe odżywianie” zostaliśmy zaproszeni przez panią kierownik szkolenia praktycznego mgr inż. Grażynę Jamka i za zgodą Pana dyrektora szkoły mgr Radosława Starczewskiego do Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Jedenastu naszych wychowanków pod opieką pań: Magdaleny Kosterny i Renaty Rutkowskiej obserwowało zajęcia realizowane przez nauczyciela zawodu pana mgr inż. Zbigniewa Nowocień w pracowni obsługi konsumenta.

Celem wyjścia było poszerzanie wiedzy wychowanków na temat kultury spożywania posiłków, utrwalanie zasad zdrowego odżywiania się, poznanie zakresu obowiązków kelnera, sztuka dekorowania stołu, sposoby serwowania drinków bezalkoholowych.

Nasi wychowankowie nie tylko obserwowali, ale również brali czynny udział w zajęciach, podczas których jednocześnie prowadzone były warsztaty
z komponowania drinków, kosztowania flambirowanych naleśników oraz ćwiczenie składania serwetek. Zostaliśmy bardzo miło przyjęci zarówno przez kadrę pedagogiczną szkoły jak i przez uczniów. Wręczyliśmy przygotowane podziękowania i na koniec zostaliśmy obdarowani próbkami syropów o różnych smakach. Zajęcia cieszyły się zainteresowaniem naszych podopiecznych. Jeszcze przez kilka kolejnych dni nastolatkowie dopytywali, kiedy udamy się do szkoły ponownie.