Z wizytą w Piekarni Fogiel & Fogiel w Radomiu w ramach realizowanej w MOS innowacji pedagogicznej pt. „Nie świeć chemią – zdrowe odżywianie”.

W dniu 28.01.2020r. chętni wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Radomiu pod opieką pań: Magdaleny Kosterny, Anny Domagały i Renaty Rutkowskiej wybrali się na wycieczkę do Piekarni Fogiel & Fogiel. Na miejscu przywitał nas bardzo serdecznie kierownik pan Lucjan Odzimek, który oprowadził nas po piekarni i opowiedział o  zawodzie piekarza.

Nasz przewodnik na początku przekazał nam dużo informacji na temat różnych rodzajów mąki. Mówił o tym, że produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii
w codziennej diecie. W prawidłowym żywieniu należy zjadać dziennie trzy-cztery porcje produktów zbożowych. Codzienną dietę warto wzbogacać o różne rodzaje mąki. Dodawanie takiej z pełnego przemiału do ciast, placków i naleśników to prosty i smaczny sposób na zdrowsze odżywianie.

Następnie weszliśmy do pomieszczenia, w którym znajdowały się maszyny do wyrobu ciasta chlebowego. Pan Lucjan wraz z pracownikami piekarni opowiedzieli nam, do czego służą poszczególne urządzenia. Mogliśmy też zapoznać się tam z kolejnymi etapami wypieku chleba. 

Duże wrażenie zrobiły na wychowankach nowoczesne maszyny do formowania różnych rodzajów bułeczek oraz ogromny piekarnik. Na terenie wytwórni znajduje się też cukiernia. Zobaczyliśmy tam różne urządzenia do wyrobu ciast i smażenia pączków.

W czasie pobytu w piekarni pan Lucjan chętnie odpowiadał na pytania młodzieży dotyczące m.in. zawodu piekarza, receptur na różnego rodzaju pieczywo (oczywiście szczegółów nie mógł nam zdradzić, ponieważ jest to tajemnica firmy)…